Uitge­breid debat over grond­be­drijf­de­bacle


3 februari 2012

Gisteravond besprak de gemeente Apeldoorn welke gevolgen het miljoenenverlies van het grondbedrijf moet hebben. Onlangs kwam er een rapport uit van onderzoekscommissie waar uit bleek dat de gemeente grove fouten heeft gemaakt bij het kopen van grond en bouwprojecten. Door de fouten die hier in zijn gemaakt heeft Apeldoorn inmiddels een schuld van zo’n 200 miljoen euro.
De verantwoordelijke wethouder Rob Metz gaf anderhalve week geleden al aan zijn functie neer te leggen na dit debat. De avond draaide voornamelijk om de vraag in hoeverre Metz verantwoordelijk was voor het miljoenenverlies en in hoeverre de rest van het college op de hoogte was van wat er speelde. Metz ontkende in zijn voordracht het grootste deel van de beschuldigingen uit het rapport, waaronder het bewust onjuist informeren van het college en de raad. Gedurende de avond leek het college steeds meer afstand te nemen van de wethouder. Zij kondigde wel aan hun portefeuille ter beschikking te stellen en het oordeel over te laten aan de raad.

De fracties mochten een bijdrage leveren aan het debat. Fractievoorzitter Harry Voss van Partij voor de Dieren zei dat het zeer kwalijk was dat het college niks heeft gedaan en dat de raad oogluikend heeft toegestaan dat het grondbedrijf grote risico’s nam en heeft geaccepteerd dat het college benodigde informatie niet/veel te laat verstrekte. Op verschillende organisaties is er dermate bezuinigd dat zij mogelijk hun activiteiten niet meer kunnen voortzetten, maar het geld dat deze bezuinigen oplevert valt in het niets bij de miljoenenschuld van de gemeente. Hij stelt voor om te kijken in hoeverre de ongebruikte grond terug kan worden geven aan de natuur, om zo bijvoorbeeld het Beekbergerwoud uit te breiden. De hele speech kunt u hier lezen.

Na deze speeches volgen er verschillende schorsingen, waarbij het college steeds achter gesloten deuren met elkaar in overleg gaat. Om 01.30 uur werd er besloten dat het te laat is om verder te vergaderen, daarom wordt het debat volgende week donderdag vervolgd. Dan zullen we gaan zien of er nog meer koppen gaan rollen.

Het Beekbergerwoud

Gerelateerd nieuws

Hoorzitting over bouwplannen megastallen

Afgelopen donderdag 12 januari j.l. was er op de Politieke Markt Apeldoorn een hoorzitting over het ontwerpbestemmingsplan...

Lees verder

Schriftelijk vragen over vuurwerkoverlast

Vandaag heeft Partij voor de Dieren Apeldoorn schriftelijk vragen gesteld over het afsteken van vuurwerk rond de jaarwissel...

Lees verder