Gaat Apeldoorn ener­gie­ver­spilling subsi­diëren?


PvdD stelt vragen over uitsluiting winke­liers met open­staande deuren van winter­fonds

18 januari 2023

Je winkeldeuren wagenwijd open laten staan in hartje winter om je klanten naar binnen te lokken terwijl de energieprijzen torenhoog zijn. Dat is toch gekkenwerk?

De Partij voor de Dieren verbaast zich al jaren over energieverspilling door openstaande winkeldeuren. In 2016 stelden we hier al eens vragen over. De gemeente maakte er toen werk van en er kwam een voorlichtingsactie waarna het een tijdje beter ging. Helaas blijkt dat, wanneer je door de binnenstad loopt, sommige winkeliers erg hardleers zijn. En dat terwijl de energiekosten zo hoog zijn opgelopen.

De provincie Gelderland heeft 10 miljoen euro in een winterfonds gestort om maatschappelijke en publieke voorzieningen zoals zwembaden, kerken en wijkcentra te helpen die torenhoge energierekeningen te kunnen betalen. Ook winkels horen daarbij, immers ze zijn vitaal voor de werkgelegenheid en leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van dorpen en steden.

De Partij voor de Dieren heeft, samen met onze collega's van GroenLinks, ChristenUnie, Team D66 en CDA de vraag gesteld of ondernemers die niets doen tegen energieverspilling door hun deuren open te laten, uitgesloten worden van subsidie uit het winterfonds.

Op de warmtebeelden gemaakt door Gerard Kolkman, adviseur energiebesparing, is duidelijk te zien dat openstaande deuren de straat verwarmen tot wel 30 graden. In deze tijd van klimaatverandering en besparing is dat toch echt gekkenwerk?

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Apeldoorn viert dit jaar een vuurwerkvrije jaarwisseling

Het einde van 2022 nadert snel en Apeldoorn maakt zich op voor haar eerste vuurwerkvrije jaarwisseling. Nou ja, niet helemaa...

Lees verder

Biomassa centrale in Ugchelen mag blijven

De gemeente Apeldoorn heeft als ambitie om sneller klimaatneutraal te worden dan de landelijke trend. In 2030 wil Apeldoorn 2...

Lees verder