Help dierenleed door hitte zichtbaar te maken


Vorig jaar 163.000 dieren door hitte­stress overleden

4 augustus 2020

Het wordt de komende dagen opnieuw zeer warm in Nederland. Voor de één een plezier, voor dieren levensgevaarlijk.

In de potdichte stallen en bloedhete transportwagens kunnen dieren onmogelijk aan hitte ontsnappen. Alleen al tijdens de zomer van 2019 stierven 163000 dieren door de hitte in hun stal.

Dit moet veranderen.

Wakker dier heeft op de website een pagina waarop je melding kunt maken van hittestress. Ziet u dieren in de stal, weide of vrachtwagen die hijgen of zweten? Maak een foto, noteer de locatie en geef de melding onmiddellijk door.

U kunt melding maken bij de NVWA wanneer u misstanden met dieren ziet op boerderijen. Dit doet u door middel van het invullen van een vragenlijst. Belangrijk is daarbij dat u de exacte locatie weet van het betreffende bedrijf. Uw melding blijft anoniem.

Bij acuut dierenleed is het belangrijk onmiddellijk contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 144.


Hond in warme auto.

Ziet u een hond(en) alleen in een stilstaande auto zitten? Bel dan ook zo snel mogelijk de politie via 144. Probeer daarnaast zo snel mogelijk de eigenaar van de auto op te sporen. Breng het dier vervolgens zo snel mogelijk naar een koele ruimte of leg het in de schaduw en koel het af met lauw water. Laat het dier wennen aan het water en begin met koelen bij de voetzolen en de buik. Probeer de hond vervolgens zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. Een oververhitte hond herkent u aan rusteloosheid en heftig hijggedrag. Ook kan de hond gaan braken. Koel de hond geleidelijk af. Een emmer water over de hond kan leiden tot hartstilstand.


Vergeet ook de vogels en egels in uw tuin niet en zet bakjes met water neer. Is het bakje wat dieper, leg er dan een baksteen wat het drinken voor vogels vergemakkelijkt en ervoor zorgt dat muisjes die in de bak kruipen niet kunnen verdrinken.

En...vergeet tot slot ook uzelf niet. Blijf in de schaduw en drink voldoende water!!

Gerelateerd nieuws

Uitnodiging: Plan B in de praktijk

Het afgelopen politieke jaar was zeer veelbewogen en ook zeer succesvol. We konden door de coronacrisis ons 10 jarig jubileum...

Lees verder

Droogtebeleid onderwerp op politieke agenda Apeldoorn

De aanhoudende droogte brengt de natuur forse klappen toe. Vlindersoorten verdwijnen, libellen, amfibieën en vogels hebben he...

Lees verder