PvdD stelt vragen over slach­te­rijen


Worden in Apeldoorn maat­re­gelen genomen om misstanden te voorkomen?

10 september 2018

Vorig jaar zijn er undercoveropnamen gemaakt in een Belgisch slachthuis. Uit de beelden bleek dat dieren daar op de meest gruwelijke manieren de dood in worden gejaagd. Er was veel ophef over deze verschrikkelijke beelden. Recent zond RTL een reportage uit over Nederlandse slachthuizen. Hieruit bleek dat het in Nederland ook slecht gesteld is. Dieren worden levend gevild of in een heet waterbad gedompeld, kreupele dieren die niet kunnen lopen, dieren die geprikt en gesleept worden. Deze week wordt dit onderwerp wederom besproken in de Tweede Kamer en wordt er gepleit voor hardere maatregelen.

Apeldoorn heeft de illustere eer om de grootste slager van Europa te zijn met bedrijven als Ekro (de grootste kalfsvleesproducent ter wereld, slacht 400.000 kalveren per jaar), Esa (één van de grootste kalfsvleesslachterij ter wereld), Vion (25.000 varkens per week geslacht) en Ameco (wekelijks 1900 melkkoeien geslacht). De Partij voor de Dieren wil daarom graag weten wat de situatie is in Apeldoornse slachterijen:

1. Zijn er door de NVWA misstanden geconstateerd in Apeldoornse slachterijen? Zo ja, hoe vaak, wat voor soort en hoe vaak heeft dat geleid tot waarschuwingen, boetes en dreiging tot sluiting?

2. Ameco heeft bekend gemaakt dat er cameratoezicht is in de slachterij. In hoeverre is dat ook het geval bij andere Apeldoornse slachterijen en zijn deze beelden openbaar? Indien er geen cameratoezicht is, waarom niet?

3. Zijn Apeldoornse slachterijen bereid om de camerabeelden openbaar te maken zodat er meer toezicht is om misstanden te voorkomen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

4. Is het college van mening dat dit soort misstanden voorkomen moet worden en ziet zij voor zichzelf een rol om het gesprek aan te gaan met Apeldoornse slachterijen over eventuele misstanden? Zo ja, welke rol, zo nee, waarom niet?

Gerelateerd nieuws

Opnieuw actie tegen jaarlijkse sluiting Kroondomein

Op zaterdag 15 september voert de Partij voor de Dieren samen met de Faunabescherming actie tegen de jaarlijkse sluiting van ...

Lees verder

4 oktober: Eet geen dierendag

Dierendag is dé feestdag voor de dieren. Maar hoe zit het met de dieren op je bord? Voor hen is het leven een stuk minder fee...

Lees verder