Actu­a­li­teits­vragen voed­sel­ver­spilling


Indiendatum: 6 apr. 2023

Apeldoorn zet zich als duurzame gemeente terecht in tegen voedselverspilling[1]. Tegelijkertijd vindt er in Apeldoorn (behalve tijdens corona) elk jaar een evenement plaats, waar voedselverspilling gezien wordt als een spel: namelijk het eiergooien.

Op tweede paasdag vindt dit evenement weer plaats aan de Deventerstraat. Voor dit evenement worden zogenaamde afgekeurde eieren (eieren kwaliteit B) gebruikt. Dit zijn eieren die niet aan consumenten worden verkocht omdat er een vlekje op zit of het ei niet mooi gaaf is. Deze eieren worden in de industrie wel gebruikt bijvoorbeeld voor koekjes of taarten. En eieren die niet meer voor humane consumptie gebruikt kunnen worden, kunnen dienen als diervoeding of voor verzorgingsproducten.

Eiergooien is dus echt voedselverspilling.[2] En wat ons betreft is dit ook een heel slecht voorbeeld voor kinderen en jongeren over hoe je met voedsel omgaat. De Partij voor de Dieren stelt hier de volgende vragen over:

  1. Hoe kan het college rijmen dat de gemeente als partner van samen tegen voedselverspilling wel een vergunning verleent voor een evenement dat voedselverspilling als activiteit heeft?
  2. Is het college in gesprek gegaan met de organisatoren over de voedselverspilling? Zo ja, wat was de reactie? Zo nee, zou dit niet passend zijn als partner van samen tegen voedselverspilling.
  3. We hebben begrepen dat een aantal bezorgde en milieubewuste inwoners bezwaar heeft gemaakt tegen dit voedsel verspillende evenement. Zij zijn echter als niet belanghebbend aangemerkt omdat zij niet in de Deventerstraat wonen. De Partij voor de Dieren dacht dat de gemeente graag inwoners heeft die zich inzetten voor het algemeen belang en niet alleen hun specifieke eigen belang in hun eigen achtertuin. Mogen inwoners geen bezwaren indienen vanwege het algemeen belang? Moeten zij altijd een specifiek privé belang hebben of anders een stichting oprichten (in dit geval een stichting tegen voedselverspilling) voordat zij als belanghebbend worden aangemerkt? Hoe ziet het college dit?

Maaike Moulijn

Partij voor de Dieren


[1] https://samentegenvoedselverspilling.nl/verspillingsvrijeweek/partners-en-supporters-van-de-week/gemeente-apeldoorn

[2] https://www.pluimveeweb.nl/artikel/228866-afgekeurde-eieren-zijn-geen-afval-maar-hoogwaardig-eiwit

Eieren worden opgedeeld in de kwaliteitsklassen A en B. In de levensmiddelenhandel komen echter alleen eieren van kwaliteitsklasse A voor. De B-eieren gaan naar fabrieken voor ei-producten of worden geëxporteerd. Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx%20target=

De eieren van klasse B of ‘eieren van 2e kwaliteit’ worden in de industrie verder verwerkt. De eieren worden gebroken zodat er drie producten ontstaan: enkel de dooiers, enkel het eiwit of beide samen. Deze gepasteuriseerde vloeibare of gedroogde producten kunnen dan gebruikt worden door de bakkers, beenhouwers, grootkeukens, koekjesfabrieken of voor mayonaise, pasta en dierenvoeding. Eieren die niet meer voor voeding in aanmerking komen worden dan bijvoorbeeld gebruikt in shampoos. Bron: https://www.lekkervanbijons.be/ei/kopen

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen over dieren en armoede

Lees verder

Schriftelijke vragen over de "Plant Based Treaty"

Lees verder

    word lid Doneer