Schriftelijke vragen over dieren en armoede
gezamenlijk ingediend met de PvdA
Indiendatum: 14 feb. 2023
Steeds meer huishoudens hebben het financieel lastig door de gestegen kosten voor voedsel en energie. Dat heeft grote gevolgen, niet alleen voor de mensen, maar ook voor eventuele huisdieren. In de Stentor stond vorige week een artikel dat steeds meer mensen afstand moeten doen van hun geliefde huisdier als deze ziek wordt omdat de medische kosten niet meer op te brengen zijn.
In Apeldoorn was er een tijdlang een pilot van de dierenbescherming om mensen in armoede te helpen met dierenartskosten via de Minimax dierenarts. Helaas is dit project beëindigd.
De gemeente was niet betrokken bij de Minimax dierenarts. Wel is het mogelijk om met de Stadspas dierenbenodigdheden aan te schaffen. Onze fracties stellen hierover de volgende vragen:
- In hoeverre hebben dierenopvangorganisaties in de regio (waaronder asiel Kuipershoek) te maken met zieke dieren die worden afgestaan omdat de eigenaar de medische kosten niet meer kan opbrengen?
- Hoe worden inwoners met financiële problemen tot nu toe geholpen als zij een huisdier hebben en de kosten niet meer kunnen opbrengen?
- In verschillende gemeenten (zoals Amsterdam, Amersfoort, Almere, Rotterdam en Arnhem) is er een speciale regeling voor een bijdrage in dierenartskosten voor mensen die dat niet kunnen betalen. Zou zoiets ook in Apeldoorn kunnen komen in het kader van het armoedebeleid?
- Er is een dierenvoedselbank in Apeldoorn, https://www.dierenvoedselbankapeldoorn.nl. Worden minima en andere mensen met geldproblemen daarnaar verwezen?
- De dierenvoedselbank is een vrijwilligersorganisatie en zit nu op een tijdelijke locatie, waar ze binnenkort uit moeten. Kan het college hen helpen bij de zoektocht naar een andere locatie? Eventueel gelijktijdig met de zoektocht voor een locatie van de (mensen)voedselbank, zie de beantwoording van de vragen hierover aan CU, D66 en PvdA
- Wat zou de gemeente nog meer kunnen doen om ook huisdieren in armoede te helpen in deze lastige tijd?
Martine Berends PvdA
Maaike Moulijn Partij voor de Dieren
Meer lezen:
Indiendatum:
14 feb. 2023
Antwoorddatum: 5 apr. 2023
Beantwoording vragen:
1. In hoeverre hebben dierenopvangorganisaties in de regio (waaronder asiel Kuipershoek) te maken met zieke dieren die worden afgestaan omdat de eigenaar de medische kosten niet meer kan opbrengen?
Antwoord: Ja dit soort situaties komen voor, maar dat er sprake zou zijn van een toename wordt niet herkend door de Dierenbescherming / De Kuipershoek. Het is getalsmatig ook moeilijk nader te duiden. De manier waarop dit wordt opgepakt is altijd maatwerk. Zie ook antwoord bij vraag 2.
2. Hoe worden inwoners met financiële problemen tot nu toe geholpen als zij een huisdier hebben en de kosten niet meer kunnen opbrengen?
Antwoord: Wij krijgen deze signalen zelden en verwijzen in deze situaties vaak door naar de dierenvoedselbank en adviseren, indien van toepassing met de dierenarts in gesprek te gaan. Als mensen die geen geld hebben voor medische kosten bij de Dierenbescherming komen, kijken ze via het loket Maatschappelijke Dierenhulp hoe deze mensen geholpen kunnen worden: Maatschappelijke dierenhulp (dierenbescherming.nl)
3. In verschillende gemeenten (zoals Amsterdam, Amersfoort, Almere, Rotterdam en Arnhem) is er een speciale regeling voor een bijdrage in dierenartskosten voor mensen die dat niet kunnen betalen. Zou zoiets ook in Apeldoorn kunnen komen in het kader van het armoedebeleid?
Antwoord: Op dit moment kennen we een dergelijke regeling nog niet. Omdat de dieren vaak staan ingeschreven bij een vaste dierenarts is het niet handig als mensen die het financieel moeilijk hebben opeens naar een andere praktijk gaan omdat die is aangesloten bij de Stadspas. Wel zijn verschillende dierenspeciaalzaken aangesloten bij de Stadspas waarmee verzorgingsproducten en vrij verkrijgbare medicatie zoals bijvoorbeeld ontwormingsmiddelen kunnen worden gekocht.
4. Er is een dierenvoedselbank in Apeldoorn, https://www.dierenvoedselbankapeldoorn.nl . Worden minima en andere mensen met geldproblemen daarnaar verwezen?
Antwoord: Er bestaan in Apeldoorn verschillende (particuliere) initiateven om inwoners met een laag inkomen of financiële problemen te ondersteunen en daar wordt ook door de medewerkers naar verwezen. Dit geldt ook voor de Dierenvoedselbank. Wij zullen de website van de dierenvoedselbank nogmaals onder de aandacht brengen.
5. De dierenvoedselbank is een vrijwilligersorganisatie en zit nu op een tijdelijke locatie, waar ze binnenkort uit moeten. Kan het college hen helpen bij de zoektocht naar een andere locatie? Eventueel gelijktijdig met de zoektocht voor een locatie van de (mensen)voedselbank, zie de beantwoording van de vragen hierover aan CU, D66 en PvdA (https://apeldoorn.parlaeus.nl/user/questions/action=answerdoc/gd=29372/SV_PvdA_D66 _CU_over_huisvesting_voedselbank.pdf)
Antwoord: Wij ondersteunen de Voedselbank momenteel door hen attent te maken op mogelijke geschikte locaties. De Voedselbank is sponsor van de dierenvoedselbank en werken dus samen. Het is aan hen zelf om te bepalen of zij samen naar een nieuwe locatie gaan zoeken. Wij hebben nog geen verzoek van de dierenvoedselbank ontvangen en gaan er, net als bij de Voedselbank, vanuit dat zij zelf zorgdragen voor een nieuwe locatie en pas als dat niet lukt een hulpvraag stellen.
6. Wat zou de gemeente nog meer kunnen doen om ook huisdieren in armoede te helpen in deze lastige tijd?
Antwoord: Het college zet met het Armoede aanvalsplan extra middelen in om armoede en financiële problemen tegen te gaan. Daarbij zetten we in op algemene ondersteuning voor meer inwoners; zowel inwoners met een minimum inkomen als ook werkende armen. We willen met algemene regelingen onze inwoners mogelijkheden geven om zelf keuzes te maken waar zij hun geld aan uit geven.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen GroenLinks Apeldoorn, Christen Unie Apeldoorn, CDA Apeldoorn, D66 Apeldoorn en Partij voor de Dieren Apeldoorn over de besteding van het Gelders Winterfonds.
Lees verderActualiteitsvragen voedselverspilling
Lees verder