Schrif­te­lijke vragen over bloem­rijke akker­randen en krui­den­rijke gras­landen


Natuur­in­clusief boeren niet alleen inte­ressant voor de boer maar ook goed voor land­schaps­waarde

Uit onderzoek blijkt dat bloemrijke akkerranden de biodiversiteit vergroten en het aantal en hoeveelheid soorten insecten toenemen[1]. Ook de landschapswaarde (toeristische waarde) van het gebied neemt toe. Veel boeren hebben interesse om te investeren in bloemrijke akkerranden omdat het natuurlijke plaagbestrijding bevordert. Ook kruidenrijke graslanden zijn voor de biodiversiteit, zowel insecten als weidevogels, erg goed. Van melkveehouders wordt steeds meer gevraagd om zich hiervoor in te zetten.

Toch geldt voor zowel bloemrijke akkerranden als kruidenrijke graslanden dat het boeren vaak geld kost. Daarom zijn er steeds meer gemeenten die dit mede mogelijk maken. Voorbeelden zijn te vinden in onderstaande links.

Onze vraag is:

Is de gemeente Apeldoorn ook van plan om boeren te ondersteunen bij deze stap om meer natuurinclusiever te ondernemen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Maaike Moulijn, Partij voor de Dieren

Henk verheul, CDA

Rachel Gasper-Rothengatter, GroenLinks

Links naar andere gemeenten:

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190430_00103399/inzaaiactie-voor-bloemrijke-akkerranden

https://lingewaard.gemeentenieuwsonline.nl/nieuws/algemeen/92528/bloemrijke-akkerranden-een-mooie-en-nuttige-omlijsting-van-boerenland-

https://www.gemeentemaasgouw.nl/wonen-leven/nieuws_42315/item/kruidenrijke-akkerranden_48637.html

http://www.anvbao.nl/bloemrijke-akkerranden/

https://www.beesel.nl/nieuws/2019/04/02/doe-de-bijen-en-vlinders-een-plezier


[1]https://ibed.uva.nl/shared/subsites/institute-for-biodiversity-and-ecosystem-dynamics/nl/nieuws/2019/02/onderzoek-toont-belang-bloemrijke-akkerranden-voor-de-landbouw.html?1578658165216