Apeldoorn zet duur­zaam­heids­am­bities in de koelkast


vanwege corona mag horeca straks de terrassen gaan verwarmen

13 november 2020

We weten het allemaal: we kampen met een enorm klimaatprobleem en mede door een hoge uitstoot van CO2 warmt de aarde in rap tempo op. Het moet dus duurzamer en milieuvriendelijker. Energieneutraliteit wil echter in ons landje nog niet zo vlotten.

Het opwekken van duurzame energie is lastig. Het kost geld, veel ruimte, geeft overlast en economische belangen krijgen nog altijd prioriteit boven CO2-besparing. Onze energiebesparingsdoelen worden niet gehaald, sterker nog: we hebben ieder jaar meer energie nodig.

Een voorbeeld hiervan is de horeca. Helaas zijn de cafés en restaurants nog gesloten maar wanneer ze weer open mogen deze winter zal er alles aan gedaan worden om klanten te trekken en het hen vervolgens zo aangenaam mogelijk te maken. Vooral de kleinere uitbater is daarbij afhankelijk van het terras.

Terrasverwarmers zijn echter enorme energieslurpers en stoten bovendien ook nog eens enorme hoeveelheden CO2 uit.

We hebben de gemeente gevraagd hoe ze hier mee denken om te gaan en de gemeente heeft aangegeven de heaters toe te zullen staan aangezien ze ervan uitgaan dat dit een éénmalige situatie is vanwege de pandemie. Wel zal de gemeente de horeca adviseren om liever gebruik te maken van meer energievriendelijke alternatieven zoals dekentjes, windschermen en elektrisch verwarmde stoelkussens.

We wensen de horeca veel sterkte in deze barre tijden en hopen dat ze ondanks alles straks hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

We wensen ook de gemeente meer wijsheid de komende tijd. Om te denken dat hier sprake is van een eenmalige situatie en dat volgend jaar winter alle coronaperikelen de wereld uit zullen zijn is misschien iets te optimistisch gedacht.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees hier de vragen die we het college stelden en de antwoorden. Hierin wordt ook uitgelegd hoeveel CO2 precies de terrasverwarmers uitstoten.

Of lees hier het artikel uit de Stentor: https://www.destentor.nl/apeld...


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren zet vraagtekens bij opschorten Apeldoorns vuurwerkverbod in corona tijd

Vorig jaar oktober besloot de gemeenteraad van Apeldoorn om Apeldoorn vanaf 2020 vuurwerkvrij te maken. Uit onderzoek bleek i...

Lees verder

Maak van een mondkapje geen zwerfkapje

We zien dat er steeds meer mondkapjes op straat of in de natuur belanden. Daarom hebben we gevraagd wat de gemeente gaat doen...

Lees verder