Denk goed na voordat je een huisdier koopt


Veel dierenleed door illegale fok en malafide handel bij grote vraag naar puppy's

3 februari 2021

Nu we in deze coronatijd veel meer thuis zijn en vanuit huis werken is de behoefte aan extra gezelschap groot. Veel mensen schaffen daarom een huisdier aan. Helaas wordt daarbij niet altijd nagedacht over de zorgen, de tijd en kosten die het opvoeden van een dier met zich meebrengt.

Door de groeiende vraag naar puppy's neemt helaas ook de handel van malafide dierenhandelaren toe. Dit blijkt o.a. uit onderzoek van House of Animals. Er komen steeds meer puppy’s uit o.a. Hongarije, waar de dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. Er wordt gesjoemeld met paspoorten en inentingen. Sommige puppy’s zijn er zo slecht aan toe, door de slechte omstandigheden en snelle fok, dat ze al na een aantal maanden sterven. Tegen deze criminele sector wordt weinig opgetreden.

De Partij voor de Dieren Apeldoorn wil meer aandacht voor de opsporing van malafide dierenhandelaren. Ook vinden we het belangrijk dat er betere informatie komt over de verantwoordelijkheden die het grootbrengen van een dier met zich meebrengen, de aandacht die het nodig heeft en het belang een dier goed te socialiseren om agressief gedrag en bijtincidenten te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten waarop gelet moet worden tijdens de zoektocht naar een gezond jong dier om zo de malafide praktijken van broodfokkers voortijdig te ontdekken, Dit zowel in het belang van het dier als dat van de nieuwe eigenaar.

Onze gemeente heeft een zorgplicht voor het welzijn van dieren en heeft daarom een belangrijke rol om inwoners goed voor te lichten over de aanschaf van een huisdier, de verantwoordelijkheid om goed voor een dier te zorgen én te waarschuwen tegen praktijken van broodfokkers en hoe ze te herkennen.

Omdat we van de gemeente willen weten hoe ze omgaat met deze taken hebben we het college hierover vragen gesteld. Wat we ze gevraagd hebben lees je hier.

Het Apeldoorns Stadsblad heeft onze fractievoorzitter Maaike Moulijn over dit onderwerp geïnterviewd. Haar verhaal lees je hieronder of klik hier voor de link naar het artikel.

Meer artikelen over dit onderwerp:

https://joop.bnnvara.nl/opinies/marktplaats-is-medeplichtig-aan-dierenmishandeling

https://www.animalstoday.nl/nvwa-negeert-regelgeving/

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/6606455/Een-puppy-kan-gezellig-zijn-maar-pas-op-waarschuwt-hondentrainer

https://www.destentor.nl/nijmegen/veel-coronapuppy-s-blijken-doodziek-onze-senna-staat-nu-in-een-urntje-in-de-woonkamer~a0ca8d05.

https://www.ad.nl/den-haag/realiteitscheck-voor-mensen-die-pup-in-coronatijd-namen-ze-zitten-nu-in-puberteit-dat-gaat-niet-zonder-slag-of-stoot~ae8707c06/


Gerelateerd nieuws

Van intensief naar natuurinclusief: de toekomst van de veehouderij krijgt vorm....

Op donderdag 4 juni 2020 schreef de gemeenteraad van Apeldoorn geschiedenis door als eerste gemeente in Nederland de bouw van...

Lees verder

Maak kennis met de leden van onze werkgroep!

Vorig jaar mei deden we een oproep. Wanneer je lid bent van de Partij voor de Dieren en je je actief wilt inzetten om onze id...

Lees verder