Openbaar vervoer Apeldoorn in neer­waartse spiraal


busvervoer wordt duurder met gevolg minder reizigers met gevolg minder haltes...met gevolg busvervoer wordt duurder

8 februari 2021

Afgelopen december ging in Apeldoorn de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in de gemeente in. Concreet betekent dit dat het netwerk van lijnen behoorlijk op de kop is gezet. Veel routes zijn ingekort en 64 haltes zijn verdwenen. Busondernemingen hopen dat de snelle verbindingen het reizen per bus aantrekkelijker zal maken. Reizigers ervaren meer de nadelige gevolgen. Om een bushalte te bereiken moet nu een veel grotere afstand worden gelopen. Voor ouderen en minder mobiele mensen is dat geen optie.

Onze fractievoorzitter Maaike Moulijn vindt het onbegrijpelijk. “Nog niet eens zo lang geleden zijn bushaltes beter toegankelijk gemaakt voor mensen met rollators en rolstoelen. De bussen zelf zijn verlaagd, zodat ze voor iedereen toegankelijk werden. En dan wordt anderzijds het busvervoer steeds duurder en kwam die OV-kaart erbij, die voor veel - voornamelijk oudere - mensen het reizen met de bus ingewikkeld en daarmee onaantrekkelijk heeft gemaakt. Daarom zijn zij het openbaar vervoer minder vaak gaan gebruiken, kwamen er dus legere bussen en dat heeft nu geleid tot het wegvallen van haltes en complete lijnen. We zijn daarmee in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.”

Maaike ziet graag het "Eurokaartje" terugkeren in het lokale busvervoer. Die waren in het begin van dit millennium razend populair in Apeldoorn. “Voor 1 euro reizen op vastgestelde tijden, dat maakt het OV alweer een stuk aantrekkelijker. En dat kan ook nog op andere manieren; neem bijvoorbeeld de Nijntje-bus in Utrecht, die daar naar het museum rijdt. Hoe tof zou het zijn als we hier in Apeldoorn de Apenheul of Julianabus laten rijden? Kinderen stappen dan graag in, weet ik zeker! Bovendien helpt het de verkeersproblemen in Apeldoorn-West te verminderen".

"Het openbaar vervoer moet ook veel beter inspelen op nieuwe ontwikkelingen, zoals de komst van een sportcampus", vindt Maaike. "Zo'n nieuwe bestemming zou dan meteen goed bereikbaar moeten zijn met de bus”.

Omdat het vervoersplan van Apeldoorn gebaseerd is op uitgangspunten van de provincie Gelderland heeft de PvdD Apeldoorn regelmatig contact over dit onderwerp met haar Gelderse collega's. Zij stelden de provincie hier vorig jaar al vragen over en op 10 maart aanstaande zal er een rondetafelgesprek volgen over het openbaar vervoer. Wellicht wordt er dan alsnog een weg terug gevonden.

Meer lezen over dit onderwerp:

Gerelateerd nieuws

Maak kennis met de leden van onze werkgroep!

Vorig jaar mei deden we een oproep. Wanneer je lid bent van de Partij voor de Dieren en je je actief wilt inzetten om onze id...

Lees verder

Apeldoorn is regenbooggemeente

Afgelopen donderdag 11 februari hebben wij, samen met de raadsleden van GroenLinks, VVD, Groei & Toekomst, SP, D66, VSP en 50...

Lees verder