Schrif­te­lijke vragen over afval­beleid op festivals


Indiendatum: 28 sep. 2023

Afgelopen weekend was de Nacht van Apeldoorn. Drie dagen live muziek en straattheater. Een leuk feest waar veel mensen van hebben genoten. Wat wel jammer was dat na afloop de grond bezaaid was met afval, waaronder veel plastic bekers. Dat druist in tegen de Europese single use plastic richtlijn. Een gezamenlijk statiegeldsysteem had dit zwerfafval kunnen voorkomen. Dat was beter geweest voor het milieu, de bezoekers van het evenement en de bewoners van de binnenstad. Bovendien had dan achteraf minder opgeruimd hoeven worden.

D66 en Partij voor de Dieren hebben bij de MPB2023 een amendement ingediend over het afvalbeleid bij festivals. Tijdens de raadsvergadering op 10 november zei wethouder Prins dat er al heel veel gebeurt op dit gebied en dat er in het voorjaar van 2023 hierover een bijeenkomst plaats zou vinden met ApeldoornPartners en dat daaruit oplossingen naar voren zouden komen. De gemeente voelde zich medeverantwoordelijk en dit zou tot een actie komen en hierop zou het college terugkomen (zie p. 55 van het verslag). Bij dit evenement hebben we hier niets van gezien. Van bezoekers hoorden we verbaasde reacties: “in andere steden is er gewoon een goed werkend recyclesysteem. Waarom is dat niet het geval in Apeldoorn?” D66 en Partij voor de Dieren stellen hierover de volgende vragen:Wat is er afgelopen jaar gebeurd om ervoor te zorgen dat festivals afvalvrij worden?

  1. Waarom is er bij de Nacht van Apeldoorn zoveel wegwerpplastic gebruikt? En waarom is er niet gekozen voor bv een statiegeldsysteem?
  2. Waarom is er zoveel afval op straat beland en is er tijdens het festival hierop niet gehandhaafd?
  3. Hoe gaat de gemeente dit evenement evalueren met de organisatoren en hoe gaat het afvalprobleem hierbij besproken worden?
  4. Wat gaat de gemeente samen met de organisatoren doen om ervoor te zorgen dat festivals vanaf 2024 wegwerpplasticvrij worden, zoals vanaf dan ook verplicht is?
  5. Apeldoorn heeft zelf ook als doelstelling om afvalvrij te worden. Gaat de gemeente, net als veel andere gemeenten, in de APV opnemen dat voor “open evenementen”, zoals dit festival, dezelfde regels gaan gelden qua afvalbeleid als voor “gesloten evenementen” (te weten consumptie ter plaatse)?

Bouwien ten Bokum D66

Maaike Moulijn Partij voor de Dieren Apeldoorn