Schrif­te­lijke vragen over bomen


Indiendatum: 9 feb. 2024

Naar aanleiding van een aantal ontwikkelingen stelt de Partij voor de Dieren graag een aantal vragen over bomen. Wij weten dat binnenkort het nieuwe bomenbeleid wordt besproken in de raad. Dit ligt tot 5 maart ter inzage. Ter voorbereiding op de PMA over dit onderwerp stellen wij onderstaande vragen.

Allereerst heeft stichting Natuur en Milieu in 2023 onderzoek gedaan naar bomen in Nederlandse gemeenten. Ook de gemeente Apeldoorn is meegenomen in dit onderzoek.

Zie https://natuurenmilieu.nl/nieu...

1. Uit dit onderzoek blijkt dat de gemeente in Apeldoorn minder bomen van de groene lijst (bomen met meerwaarde voor biodiversiteit) plant en meer van de zwarte lijst (invasieve exoten) dan een aantal jaar geleden. Hoe verklaart het college deze toename van aangeplante soorten van de zwarte lijst?

2. Van de aangeplante bomen in 2020-2023 is van 6% niet bekend tot welke lijst zij behoren. Hoe verklaart het college dat -in tegenstelling tot het verleden- van deze aangeplante bomen niet de soort bijgehouden is?

3. In hoeverre wordt er in het aanplantbeleid van de gemeente rekening gehouden met het soort te planten bomen en de mate waarin deze bijdraagt aan de biodiversiteit?

4. Ook blijkt uit ditzelfde onderzoek dat slechts vijf boomsoorten 50% van de bomen in Apeldoorn vertegenwoordigen en dus een lage score van biodiversiteit opleveren. In gemeenten als Almere en Haarlem wordt 50% van de bomen door 13 boomsoorten vertegenwoordigd. Hoe verklaart het college dat er blijkbaar zo weinig divers wordt aangeplant?

5. Gaat het college naar aanleiding van dit onderzoek het aanplantbeleid van bomen aanpassen?

6. Heeft het college verder nog een reactie op de conclusies en aanbevelingen uit dit onderzoek?

7. Is het college bereid de raad jaarlijks te voorzien van een bomenrapport waarin vermeld staat hoeveel gemeentelijke bomen er zijn gekapt, hoeveel er zijn aangeplant en wat voor soorten?

In Apeldoorn worden gezonde bomen regelmatig gekapt als zij ruimtelijke ontwikkelingen in de weg staan. Bijvoorbeeld de bomenkap i.v.m. de flexwoningen aan de Dubbelbeek.

(NB in 2022 stelden wij deze vraag wanneer er een kapvergunning wordt aangevraagd; nu vragen we het eerder in het proces namelijk als er een bouwplan wordt ingediend: dus bij het omgevingsloket en/of omgevingsoverleg)

8. Wijst het college initiatiefnemers op het belang om anders te ontwerpen, zodat bomen bespaard kunnen blijven? Zo ja, waarom wordt er dan toch nog zoveel gekapt? Zo nee, waarom niet?

9. Stuurt het college ook aan op het behoud van bomen bij initiatieven van derden? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Ook bij ontwikkelingen van de gemeente zelf wordt er gekapt, zoals bij het fietspad in Ugchelen Buiten waar 54 gezonde bomen gekapt gaan worden, terwijl het gebied onderdeel uitmaakt van de Groene Mal.

10. Stuurt het college ook op behoud van bomen bij eigen initiatieven? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

11. Wat is het advies van de bomencommissie bij de aanvraag voor deze kapvergunning?

12. In hoeverre wordt het advies van de bomencommissie in het algemeen en in deze casus in het bijzonder door het college overgenomen?

13. In welke gevallen is het advies van de bomencommissie afgelopen jaar niet overgenomen door het college? En waarom is dat advies niet overgenomen?

We merken ook op dat als er voor een ruimtelijke ontwikkeling een kapvergunning wordt afgegeven, er regelmatig meer gekapt wordt dan is toegestaan. Dit gebeurde onder andere aan de Molencatenlaan in Ugchelen en heel recent bij de sportcampus/oude Wegenerterrein. Aan de Molencatenlaan is toen achteraf alsnog een kapvergunning verstrekt. Bij de sportcampus wordt nog gekeken wat eraan wordt gedaan.

14. Als er meer bomen worden gekapt dan in het ruimtelijk plan of de vergunning is aangegeven, wat is dan het officiële beleid?

15. En hoe wordt er in de praktijk omgegaan met deze illegale bomenkap?

Voor onze fractie is het erg belangrijk dat we vooraf weten of er gekapt wordt voor een ruimtelijk plan en hoeveel, zodat we een goede belangenafweging kunnen maken. In het kader van eerlijke en transparante politiek is het vervelend om achteraf te horen dat er meer gekapt is dan ons werd voorgehouden.

16. Hoe kan het college ervoor zorgen dat de maatschappelijke belangenafweging beter kan plaatsvinden door ons vooraf beter te informeren over eventuele kap?

In 2022 hebben we u de suggestie gedaan voor een “bomenbieb”. Het college vond dat een interessante suggestie die zou worden meegenomen. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam ervoor gekozen om bij ruimtelijke ontwikkelingen en herstelwerkzaamheden gezonde bomen niet te kappen. Deze gezonde bomen worden tot het eind van de werkzaamheden ondergebracht op een zogenaamde bomencamping om ze daarna terug te plaatsen of elders te herplaatsen. Dit doen zij vanwege zowel financiële als duurzame argumenten. Een grote boom is veel duurder dan een jonge boom, heeft een grotere bijdrage aan de biodiversiteit en CO2 opslag en het tegengaan van hittestress.

17. Wat vindt het college nu van het idee bomencamping of bomenbieb? Zou dit ook in Apeldoorn een oplossing zijn, bijvoorbeeld om de bomen te redden die voor het fietspad of de flexwoningen worden gekapt? Wilt u het antwoord s.v.p. motiveren.

In 2022 hebben wij ook vragen gesteld over de herplantplicht. Destijds schreef het college dat de gemeente aangeeft dat de bomen voor 1 maart herplant moeten worden en als een plant niet aanslaat dat het dan nogmaals moet gebeuren. Desondanks valt het ons op dat de bomen soms niet herplant worden of dat de herplant binnen vijf jaar overlijdt.

18. Controleert de gemeente of er voldaan wordt aan de herplantplicht? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

19. Wat gebeurt er als er niet wordt voldaan aan de herplantplicht of als de herplant binnen vijf jaar komt te overlijden? Controleert de gemeente dit en wordt er dan opgetreden? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Maaike Moulijn

Partij voor de Dieren