Toch onrustig verlopen jaar­wis­seling Apeldoorn ondanks vuur­werk­verbod


......minder vuur­werk­schade en -letsel maar teveel vernie­lingen verpesten feestpret

4 januari 2021

Ondanks het landelijke verbod op het afsteken van vuurwerk en een lokaal verbod op het afschieten van carbid is de jaarwisseling op een aantal plekken in Apeldoorn behoorlijk onrustig verlopen. Naast heel veel knallen werden er ook vernielingen aangericht en aanwezige ME’ers door tientallen jongeren met explosieven bekogeld.

Doordat de meeste mensen tijdens de jaarwisseling thuis zijn gebleven en in kleine kring de inluiding van het nieuwe jaar hebben gevierd, bleef het aantal mensen met vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp gelukkig wel beperkt.

Het verbod heeft ook tot minder milieuvervuiling en een betere luchtkwaliteit geleid. Er werd maar liefst twee derde minder fijnstof gemeten ten opzichte van de nieuwjaarsnacht het jaar ervoor.

De incidenten en vernielingen met vuurwerk maken de roep om een landelijk verbod wel steeds groter. Steeds meer burgemeesters en zelfs de Nederlandse Vuurwerkbond vragen de landelijke politiek om een definitief verbod om zo ons land in ieder geval veiliger te maken tijdens de jaarwisseling.

De gemeente Apeldoorn verwacht de voorbereidingen voor een lokaal verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk dit jaar weer op te kunnen pakken. De gemeenteraad ging al op 17 oktober 2019 akkoord met een algeheel vuurwerkverbod in onze gemeente maar besloot de voorbereidingen uit te stellen vanwege het coronavirus. De Partij voor de Dieren hoopt dat de gemeente nu zal doorpakken om van de komende jaarwisseling weer een echt feest te maken. Diverse gemeenten hebben al laten zien dat met bijvoorbeeld een lichtshow, alternatieven bestaan die net zo feestelijk zijn om het nieuwe jaar mee in te luiden en vele malen veiliger en gezelliger.

De Partij voor de Dieren zal zich sterk blijven maken voor een algeheel verbod op vuurwerk en ook in dit verkiezingsjaar weer knokken voor een mooier en beter leven voor mens, dier en natuur, zoals u van ons gewend bent. Laten we van 2021 een gezond en positief jaar maken voor de hele planeet en ons idealisme omzetten in realiteit. We hebben er zin in!

Meer lezen over oudejaarsnacht:

https://www.destentor.nl/apeld...

https://nos.nl/artikel/2362742...

https://nos.nl/artikel/2362985...

Meer lezen over het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren: https://www.partijvoordedieren...

Gerelateerd nieuws

Dassenburcht blijft onopgemerkt bij toetsing gebied Wenum Wiesel voor aanleg zonnepark

De Partij voor de Dieren is zeer geschrokken. Hoe kan het zijn dat een dassenfamilie die al 20 jaar op dezelfde plek woont ti...

Lees verder

Van intensief naar natuurinclusief: de toekomst van de veehouderij krijgt vorm....

Op donderdag 4 juni 2020 schreef de gemeenteraad van Apeldoorn geschiedenis door als eerste gemeente in Nederland de bouw van...

Lees verder