Kleding ruilen tijdens de Zero Waste Week Apeldoorn


Wat is eigenlijk de impact van de kleding­in­du­strie op het milieu?

14 september 2023

Deze week (10 t/m 16 september) is het Zero Waste Week en staat Apeldoorn in het teken van een verspilling- en afvalvrij leven. Delen, ruilen, repareren of tweedehands kopen. Dat scheelt niet alleen enorm in de portemonnee, het heeft ook veel voordelen voor het milieu.......en is ontzettend leuk.

Kleding Swap

Dat laatste was zeker het geval tijdens de Kledingruilbeurs, georganiseerd door de Partij voor de Dieren, in samenwerking met Foenix Kringloop en Reintegratie en Zero Waste Apeldoorn. Met zeker 60 dames (en een paar heren) was de opkomst hoog. Tassen vol met kleding die te klein, te groot of om een andere reden niet meer gedragen werd, werden aan het begin van de avond ingeleverd en door vrijwilligers netjes op tafels gelegd en aan rekken uitgestald en daarna kon je lekker snuffelen of er nog wat leuks tussen zat. Gezien het aantal blije gezichten en volle tassen die weer mee naar huis gingen, lukte dit prima.

Deze "Swap party" is één van de vele leuke activiteiten die deze week, tijdens Zero Waste Week, worden georganiseerd om aan te tonen hoe makkelijk het is om over te stappen op een duurzamere leefstijl.

Vervuilende industrie

De mode industrie is één van de meest vervuilende industrieën. Op de olie-industrie na, stoot de kledingindustrie de meeste CO2 uit. Die uitstoot begint al bij het verbouwen van katoen, want naast enorm veel water (2700 liter water voor één T-shirt) wordt ook heel veel gebruik gemaakt van pesticiden.

Dan zijn er de giftige kleurstoffen, die via het afvalwater in het milieu terecht komen, het verschepen van de katoen per boot en vervolgens de productie tot kleding in "lage lonen landen" zoals Bangladesh. Alleen al in dat land werken 5 miljoen mensen in de kledingindustrie voor een minimumloon van € 84,00 per maand, de helft van wat een kledingarbeider nodig heeft om van te kunnen leven. En dan, wanneer het kledingstuk klaar is wordt het weer per schip naar de afzetmarkt getransporteerd, naar ons dus.

Kortom: voor de productie van één kledingstuk komt gemiddeld 63 kilogram CO2 vrij....en dan hebben we het nog niet eens over de vreselijke arbeidsomstandigheden en de uitbuiting van de mensen die onze kleding maken.

Wegwerpcultuur

Daarnaast doet zich nog een probleem voor. Grote kledingwinkelketens zoals H&M en Primark produceren "fast fashion"; goedkope kledingstukken, gemaakt van synthetische materialen, die inspelen op de laatste trends maar na gemiddeld 7 keer gedragen te zijn, massaal weer worden gedumpt. Deze wegwerpcultuur heeft ertoe geleid dat de afgelopen jaren de kledingconsumptie in de westerse wereld met 1400% is gestegen en afgedankte kleding ook een steeds groter wordend afvalprobleem is geworden.

Alle kleine beetjes helpen!

Gelukkig zijn er tegenwoordig ontzettend veel leuke, goedkope en duurzame alternatieven om aan leuke kleding te komen, zoals tweedehands en vintage kledingzaken en onze populaire ruilbeurs natuurlijk, waarbij je de portemonnee gewoon thuis kunt laten. Kom je de volgende keer ook? De volgende editie staat gepland op 23 november. Kijk in onze agenda voor meer details en op de website van Zero Waste Apeldoorn voor nog meer leuke en afval- en verspillingsvrije activiteiten die nog tot en met zaterdag worden georganiseerd.

    Gerelateerd nieuws

    De Groene Mal.......een kostbare ecologische verbinding of het groene afvoerputje van Apeldoorn?

    Apeldoorn ligt in een prachtige groene omgeving met de Veluwe aan de ene en de IJsselvallei aan de andere zijde van de stad....

    Lees verder

    Ria en Bert Walhof winnen dit jaar de Harry Voss award

    Gisteren, op Dierendag, werden Bert en Ria Walhof volkomen onverwacht verrast met een bezoek van Harry Voss en Branko Driesse...

    Lees verder