Aandacht voor bomenbehoud blijft noodzakelijk
Nieuw Apeldoorns bomenbeleid nu ter inzage
Bomen zijn heel bepalend voor de kwaliteit van de natuur in de stad. Bomen houden steden leefbaar. Ze zorgen voor verkoeling, een betere waterhuishouding in de stad, halen vervuiling uit de lucht en bieden huisvesting aan talloze vogels en insecten. Oohh ja, en ze produceren onze zuurstof, ook niet onbelangrijk.....
De Partij voor de Dieren heeft de afgelopen jaren al heel wat keren aandacht gevraagd voor de bomen in onze gemeente.
Dat blijkt helaas noodzakelijk want Apeldoorn gaat soms erg nonchalant om met haar imago als "groene stad" en veel gezonde bomen worden gekapt wanneer ze "in de weg staan" bij nieuwe bouwontwikkelingen. Dit ondanks het feit dat Apeldoorn beloofd heeft de natuurlijke omgeving te betrekken in de bouwplannen, blijkt de realiteit dus helaas minder groen gekleurd.
Anderhalf jaar geleden nog stelden we de gemeente vragen over bomenkap naar aanleiding van kapvergunningen die waren afgegeven bij Achmea en de Belastingdienst. De gemeente antwoordde ons dat het deels ging om zieke en zwakke exemplaren.... én om 120 naaldbomen die, om te voorkomen dat ze ziek zouden worden, ook maar alvast gekapt werden.
Kaalslag oude Wegener terrein
Helaas blijkt dit incident niet op zichzelf te staan. Begin 2022 hield de Partij voor de Dieren nog een protestactie tegen de geplande kap van bomen en het verdwijnen van 1500 m2 aan groen ten gunste van nieuw te bouwen kantoren, woningen en een sportcampus op het nieuw te ontwikkelen Wegener terrein. Inmiddels blijkt dat er veel meer bomen zijn gekapt en, zoals de foto hieronder duidelijk aantoont, er sprake is van een complete kaalslag op het oude terrein van Wegener.
Juliana Kwartier
In september 2018, het jaar dat Apeldoorn benoemd werd tot "European City of Trees" kapte de gemeente 233 bomen op de plek van het oude Juliana Ziekenhuis om plaats te maken voor woningen. Er was echter bezwaar gemaakt tegen de kap door omwonenden maar omdat de gemeente had verzuimd de bezwaarmakers in te lichten een voorlopige voorziening bij de rechter aan te vragen, ging de kap gewoon door. Ook onze protestactie en vragen die we de gemeente stelden konden de kap helaas niet voorkomen.
Bomencafé
Helaas kunnen we zo nog een tijdje doorgaan. Het is dus hoog tijd voor een bomenbeleid in Apeldoorn. Daar wordt door de gemeente al jaren aan gewerkt en de implementatie ervan alsmaar uitgesteld.
In aanloop naar dit nieuwe bomenbeleid organiseerde de Partij voor de Dieren in het voorjaar van vorig jaar een zeer drukbezocht bomencafé waarin we, samen met de aanwezigen, nadachten over de inhoud van het beleid en wat noodzakelijk is voor een betere bescherming van de bomen in de stad.
Landelijk bomenbeleid
Stichting Natuur en Milieu deed ondertussen een onderzoek naar het landelijke boomplantbeleid van Nederlandse gemeenten en concludeerde dat, ondanks het feit dat het besef dat bomen belangrijk zijn voor de leefbaarheid van de stad, er nog weinig wordt nagedacht over de keuze van boomsoorten en vaak voor soorten wordt gekozen die van nature niet in Nederland thuishoren. Deze zogenaamde exoten verdringen makkelijker andere bomen en planten en bieden onderdak aan veel minder verschillende insectensoorten dan onze eigen inheemse soorten.
Vragen
Dit onderzoek is voor de Partij voor de Dieren reden geweest om opnieuw vragen te stellen aan de gemeente om ook deze overwegingen mee te nemen in het nieuwe bomenbeleid.
Bomennota
Inmiddels (of beter gezegd eindelijk) ligt het nieuwe bomenbeleid onder de noemer bomennota van de gemeente Apeldoorn ter inzage. Hierin zegt Apeldoorn bomen belangrijk te vinden omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Goed nieuws dus voor de bomen want er komt een uitbreiding op de kapvergunningsplicht, een herplantingsplicht en kunnen inwoners advies bij de gemeente inwinnen over de conditie van een boom om kap te voorkomen.......en de gemeente gaat vanaf nu kijken wat het effect is op bomen bij ieder nieuw te ontwikkelen bouwproject.
Nu? Nee helaas niet. De bomennota ligt nog tot en met 5 maart ter inzage en daarna zullen alle binnengekomen reacties moeten worden verwerkt in een zogenaamde reactie nota. Deze nota gaat allereerst naar het college en dan mag de raad nog over de nota vergaderen tijdens een PMA. Pas wanneer de raad de nota besluitrijp acht gaat het nieuwe bomenbeleid op de agenda van de raadsvergadering en wordt er over het nieuwe beleid gestemd.
Mocht je zelf ook willen reageren op de bomennota van de gemeente dan kan je dat hier doen.
Blijf bomen koesteren
Het duurt dus nog even voordat het nieuwe bomenbeleid ook daadwerkelijk in de APV (de Algemene Plaatselijke Verordening) zal worden opgenomen en echt van kracht gaat.
Tot die tijd zal de Partij voor de Dieren blijven knokken voor iedere boom. Want bomen moet je niet kappen, die moet je koesteren!!
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Het jaarverslag van 2023 is nu online
Het nieuwe jaarverslag van de Partij voor de Dieren Apeldoorn, vers van de pers, staat nu online, op deze website. Het jaar ...
Lees verderPartij voor de Dieren vraagt opnieuw aandacht voor het beschermen van "plaagdieren"
Vorige week heeft de Partij voor de Dieren, samen met onze collega's van SP, opnieuw vragen aan de gemeente gesteld over het ...
Lees verder